Güneş ve Cildiniz

Güneşin kızıl ötesi ışınları melanin (cildin pigmenti) üretimini tetikleyerek cildin bronzlaşmasını sağlar. Ama aynı zamanda cildin üst tabakalarındaki serbest radikallerin artmasına da neden olurlar. Bu da cildin zamansız yaşlanması veya cilt kanseri riskine neden olabilir. Serbest radikallerin neden olduğu zararı en aza indirgemek ve onlara karşı bir kalkan oluşturmak için yeterli miktarda anti-oksidan vitamin tüketmek gerekir. Bu muhteşem vitamin üçlüsü A, C ve E vitaminleridir. Vücuda ve dolayısıyla cilde yeterli anti-oksidan, selenyum, beta-karoten ve provitamin A sağlayarak organizmanızın daha kuvvetli olmasını, cildin güneş ışınlarına daha iyi direnmesini ve doğru olan şekilde hafifçe renklenmesini sağlar.

Taze yaz meyve ve sebzelerinde C vitamini ve beta-karoten bulunur. Bunlardan maksimum şekilde yararlanmak için tercihen çiğ veya meyve suyu olarak tüketin.

C vitamini kaynakları: çilek, biber, domates ve teredir.

Beta-karoten kaynakları: mango, kayısı, kavun, karpuz, havuç, şeftali ve teredir.

A vitamini kaynakları: ciğer, yumurta sarısı, yağlı balıklar, tereyağı ve peynirlerdir. Ancak bu besinlerin tüketiminin abartılmaması da gerekir.

E vitamini kaynakları: çerezler, taze sebzeler ve nebati (özellikle mısır ve ay çiçek) yağlardır. Bu yağları düzenli olarak yemek ve salatalarınızda tüketin.

Selenyum kaynakları: kabuklular, deniz mahsulleri, balıklar, mantarlar, tahıllar, sarımsak ve soğandır.

Güneşe düzenli olarak maruz kalındığında cilt hücrelerinin zarındaki yağlı asitler zarar görür; cilt esnekliğini kaybeder ve susuz kalır. Buna mani olmak ve cilde ihtiyacını geri vermek için öncelikle bol su tüketmek gerekir. Günde ortalama bir buçuk litre su mutlaka içilmelidir. Suyun temiz, serin ve taze olarak içilmesi tavsiye edilir. Şekerli olmadığı sürece ne çeşit olursa olsun (maden veya kaynak suyu, çeşme veya şişe suyu) vücuda faydası vardır.

Ayrıca beslenirken vücuda yeterli miktarda yağ almak da gerekir. Bunun sağlıklı yolu nebati yağlar ve omega-3 ailesinden olduğu için alfa-linolinik yağ asidi olarak zengin olan yağlı balıklar tüketmektir. Günde 1-2 çorba kaşığı ceviz veya soya yağı ya da bir porsiyon yağlı balık (somon, sardalye, ton, uskumru) yeterlidir. Diğer besinlerden alacaklarınız da bunu tamamlayacaktır.

Nikotin ve alkol cilt sağlığının düşmanıdır: cildi hassaslaştırarak bozar ve yıpratırlar.

Sürekli olarak güneş ışınlarının zararları konusunda uyarılsak da aynalar bambaşka hikayeler anlatır! Hiçbirimiz yazın dekolteler ve askılılarla özdeşleşen o sıcak, bronz güzelliği kaçırıp beyaz kalmak istemez. Ancak incelen ozon tabakası güneşin zararlı yönünü daha fazla hatırlamamızı gerektiriyor. Bu yüzden güneşe kısa sürelerle çıkmak ve fazla yanmamak en doğrusu.

Bazı besinlerin bronzlaşmayı artırıp bazılarının da yavaşlattığını biliyor muydunuz? Örneğin C vitamini bronzluğu geciktirir; yani narenciye, maydanoz, frenk maydanozu veya tere otunu büyük miktarda tüketenler daha zor bronzlaşır. İkilem ortada olsa da sağlıklı olanı tercih etmek elinizde: çabuk bronzlaşmak sağlıksız, yavaş bronzlaşmak sağlıklıdır! A vitamini içeren besinler tüketmeye de çalışın. Mango meyveler arasında A vitamini rekorunu elinde tutar.

Kızartmalar, soslu yemekler, konserveler, şarküteri ürünleri, sert kahveler ve aperitifler ise "yanmanıza" neden olur; ama sağlığınız için bunlardan uzak durun.

Peki hem sağlık hem bronzluk bir arada olmaz mı derseniz...elbette olur:
Havuç: havucun yararlarını hepimiz biliyoruz. Güneşte veya güneş ortamı olmadan bronzlaştırıcı etkileri olan birçok ürün cildin renklenme aşamasını hızlandırmak için karoten içerir. En sağlıklı şekliyse tabii ki çiğ halidir.
Zeytin yağı: canlandırıcı ve yenileştirici etkileriyle beslenme rutininin vazgeçilmezi olmalıdır.
Peynirler: özellikle pişmiş ve beyaz peynirler tüketilmelidir.
Yumurta sarısı: yumurtanın sarısında bol A vitamini vardır. Yumurta da canlandırıcı ve yenileştiricidir. Tuz ve mineral olarak da zengindir.
Izgaralar: Etlerinizi biraz baharat, balsamik sirke ve zeytinyağında veya kırmızı şarapta veya soya sosunda bekleterek terbiye (marine) ettikten sonra pişirin. Buna vaktiniz yoksa ızgaraya atmadan hemen önce zeytinyağıyla sıvayın.

Sağlıklı bronzlaşmak doğru, ancak en doğrusu sağlıklı yaşamak. Bunun için izlenecek kolay yöntemler var. Yemek yeme ve gündelik yaşam alışkanlıklarımızı bu yöntemlerle desteklersek sağlıklı yaşar, sağlıklı bronzlaşırız.
- Bol su içilmelidir.
- Dengeli ve düzenli yemek yenmelidir.
- Bronzlaşmanın etkilerinden cildi korumak için bol A, C ve E vitamini tüketilmelidir.
- Serbest radikallerin zararına karşı bol anti-oksidan tüketilmelidir.
- Güneşe aralıklarla ve kısa süreli çıkılmalıdır.

Nihayet "tabağınızdaki güneş"i bulabileceğiniz mönü önerileri:
Karışık taze sıkılmış veya çırpılmış meyve suyu: mango, kivi, çilek; tek başlarına ya da kokteyl olarak
Salata: ıspanak, havuç veya karışık yeşil salata
Buğuda az pişirilmiş veya çiğ sebzeler: renk için havuç, içerdikleri su için kereviz ve salatalık; alternatif olarak sebzeli kiş
Ana yemek: sıcak ya da soğuk servis edilebilecek ızgara balık veya tavuk rosto; sıcak servis edilecek ızgara pirzola.
Sindirmek için: beyaz peynir tabağı
Tatlı olarak: meyve salatası veya erik, papaya, kayısı ve şeftaliden oluşan meyve tabağı

0 yorum:

Yorum Gönder