Meyve suları ezme ve püreler



Beslenme ( Beslenme, dengeli beslenme, sporcu beslenmesi, çocuk bebek beslenmesi )

Bitkilerin üremesini sağlayan çekirdek ve bunun etrafını saran yumuşak kısım "meyve" olarak adlandırılır. Meyveler, vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerdir. Ağırlıklarının %75 - 85 kadarı sudur. Yağ ve protein çok az olup, %5 ile 25 arasında karbonhidrat içerirler. Kalori de bu oranda değişir.

Meyveler çiğ olarak yenildiği gibi komposto olarakta kullanılır. Süt çocuğu döneminde ise meyve suyu ve püresi kullanılır. Çocuklarda ilk ek besin meyve sularıdır. 15.ci günden başlayarak verilebilir. 2.ci ayda meyve püreleri, 4.cü ayda komposto, 6.cı ayda reçel olarak verilir.

Meyveler taze, olgun, lezzetli olmalı fakat çürük, çamurlu, ezik, bereli olmamalıdır. Meyveler kesildikten ve suyu sıkıldıktan hemen sonra kulanılmalıdır. Çünkü kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır. Hatta, sıkılmış meyva suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır.

Meyvelerin buzdolabında saklanma süreleri şöyledir ;

Portakal, limon, elma ve armut : Yaklaşık olarak 1 -2 hafta
Üzüm, şeftali, kayısı türleri ise : 4 ile 5 gün arasında
Kiraz ise 1 - 2 gün vb.

Meyveleri kullanmadan önce toz ve topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlemek için bir süre su dolu bir kapta bekletmeli ve sonra bol su ile bir kaç kez yıkamalı öyle kullanmalıdır. Meyveler doğru kullanıldı zaman içerdikleri vitaminler bozulmaz ve vücut için gerekli olan miktar alınmış olur.

- Meyve suları : Yıkanmış turunçgiller ve domatesin suyu sıkılıp, süzgeçten geçirilerek bekletilmeden çocuğa verilir. Sert meyvelerin suyu rendelenerek veya sıkma aleti ile çıkarılır. Bekletilmeden kullanılır.

- Meyve ezmeleri : Yıkanmış sert meyveler (elma, armut) rendelenerek, muz kaşıkla ezilerek bekletilmeden çocuğa verilir.

Sert meyveler soyulup, parçalandıktan sonra az kaynar suya atılıp pişirilir. Sonra kaşıkla ezilerek çocuğa verilebilir.

C vitamini gereksinmemizin büyük bölümünü meyvelerden sağlarız. Alınan meyvenin bir porsiyonu portakal, limon gibi turunçgillerden olmalıdır. Büyük meyvelerin (portakal, elma, armut, muz gibi) orta büyüklükte bir tanesi, kayısı ve erik gibi meyvelerin 3 - 6 adedi, çilek, kiraz gibi olanların yarım su bardağı kadarı, bir porsiyon sayılır.

Bazı meyvelerin, suları ve pürelerinin hazırlanması :

- Meyve çiğ olarak yemek, suyunu çıkarmak ve reçel yapmak için kullanılır. Yemek için kullanılacak olan sulu meyveler tatlı ve kabuklarından kolay ayrılır olmalıdır.

Suyu çıkarılacak ise sulu ve tatlı olmaları yeterlidir. Çürüksüz, eziksiz olmalarına dikkat edilmelidir. Portakal, vişne, şeftali gibi meyvalar ekşi olmaları nedeniyle bazı çocuklarda allerji yapabilirler. En doğrusu iyice yıkadıktan sonra ortadan kesip elle ya da cam limonlukla sıkıldıktan sonra temiz bir tülbetten süzülerek kullanılmalı ve her zaman taze olarak verilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder